Egne vinnere og tapere av overføringsvinduet er skjult av overskriftstall

Er resten av fotballverden i ærefrykt for Englands økonomiske makt og hensynsløse bravado, eller blir vi lept for å bruke penger som vann og ende opp med lite men overflateutsmykning? Det er fristende å favorisere sistnevnte konklusjon da Manchester United satte en ny overføringsrekord for en spiller de hadde sluppet for ingenting, selv før Chelsea bekreftet en trend ved å kjøpe tilbake David Luiz.Likevel er Paul Pogba allment ansett som den mest imponerende midtbanespilleren i sin generasjon, en spiller som ikke bare kunne forynge United, men muligens bli solgt på fortjeneste noen få år nedover linjen, og selv om noen forlegenhet må ha vært involvert i klubben En så kostbar U-turn var avtalen umiddelbart hilst som et sjeldent tilfelle av en topputøver som valgte England over Spania. Selv David Luiz gir en viss sans for gitt at Chelsea er nær å bryte selv på deal, har betalt mindre enn de mottok da de solgte spilleren til Paris Saint-Germain for to år siden. Den brasilianske er ikke helt typen utsagnserklæringen Pogba representerer i United, selv om han var populær forrige gang rundt og utvilsomt klare, om noen ganger av feil grunner.Som sin tidligere lagkammerat Zlatan Ibrahimovic er han en entertainer, og tilhører som sådan under de sterke lysene i Premier Leagues underholdningsindustri, i stedet for den stort sett oversett franske konkurransen.

Ansvaret for økonomisk uhensiktsmessighet, kortsiktighet – kaller det det du vil – er mye vanskeligere å motstå. Pogbas agent alene mottok £ 20m fra en enkelt transaksjon, så ingen andre spørsmål, m’lud. Manchester City lånte ut Eliaquim Mangala, en spiller som kostet dem £ 32m for to år siden. Ifølge Deloittes tall utgjorde brutto overføringsgebyr til utenlandske klubber fra England i sommer rundt 720 millioner kroner, godt over halvparten av milliarderens overskriftsfigur. Uansett utenlandske klubber tenker på Premier League og sine fjernsynsforbindelser, vil de utvilsomt bli dårligere uten det.Men vent – selv dette nivået av profligacy kan gis en positiv vri. Deloitte regner med at 720 millioner i utlandet utgjør bare 62% av totale utgifter, mens tallet var 67% i fjor sommer. Så til tross for at det er mer penger å bruke enn noen gang, synes engelske klubber å oppføre seg så lite mer fornuftig.

Ikke at ordet fornuftig kan brukes alvorlig på en sommer da alle syntes å være anstrengende for å slå deres egne overføringsrekorder, og til og med klubbene som ikke klarte det, for eksempel Everton den siste dagen, endte opp skuffet. Det var bemerkelsesverdig hvor mange overføringshistorier om sommeren brukte det faktum som en enkel intro, da en kombinasjon av inflasjon og den enorme oppskalingen av fjernsynsinntektene gjorde et høyere utgiftsnivå nesten uunngåelig.De to Manchester klubber har vært i forkant av de overdådige utgiftene, men Sunderland og Burnley satte rekord, noe som tyder på at baren har blitt reist for alle, og søker verdi i markedet, er ikke lenger et levedyktig alternativ. Facebook Twitter Pinterest De 13 spillerne som brøt klubboverføringsrekorder i Premier League

Likevel, som noen gang med et sommervindu, gjorde noen klubber bedre enn andre. Mens Manchester United syntes å kaste noe vestigial verdiskoncept ut av vinduet, scoret de stilpoeng for å gjøre forretningen tidlig, avgjørende og fantasifull.Byen var ikke langt borte, Pep Guardiola fant det like enkelt som José Mourinho å overtale spillere til å bli med, selv om historien til sesongen ser ut til å være Raheem Sterling, og endelig finner han føttene.

Faktisk , har alle Champions League-klubber styrket seg betydelig – deres utgifter står for rundt en tredjedel av Premier League-totalt – med Leicester å bli med i Spurs og Arsenal for å sikre at de beholder samme status neste sesong.Kanskje en motor som trykker på de totale utgiftene høyere enn noensinne før, er at så mange store klubber nå er utenfor Champions League-braketten, prøver å komme inn: Chelsea, Liverpool og Manchester United, spesielt, selv om Evertons ambisjonsnivå synes å ha vært hevet med en ny eier og manager og West Ham har også brukt en betydelig sum penger.

Videre nedover bordet (en antar), skiller Crystal Palace seg ut blant kjøperne, og Alan Pardew bruker ikke bare £ 50m på Christian Benteke, Andros Townsend og James Tomkins, men går rundt og forteller alle hvor glade han handler om hans håndtering. Yannick Bolasie vil bli savnet, selv om minst Palace fikk en god pris, og Loïc Rémy på lån fra Chelsea er et klart pluss. Det er selvfølgelig altfor mange lån, en vanlig stønn på dette tid på året.Hvis Jack Wilsheres flytt til Bournemouth fungerer bra og spilleren dukker opp og forynges, vil alle være enige om at systemet er fantastisk; ditto med Adnan Januzaj på Sunderland, selv om det ganske enkelt ikke kan være en sunn situasjon for Chelsea å ha 38 spillere på lån til andre klubber. Det er blitt nesten en tradisjon i begynnelsen av september for å merke seg at noen klubb, i dette tilfellet Burnley, har gjort en skarp midlertidig signering i Patrick Bamford. Som Jason Denayer, nå på Sunderland, men tilhørende Manchester City, synes Bamford å ha eksistert i årevis uten å spille et enkelt spill for sin foreldreklubb. Facebook Twitter Pinterest Jack Wilshere vil håpe at lånet hans flyttes til Bournemouth fra Arsenal, vil gjøre det mulig for ham å tvinge sin vei tilbake til England.Foto: Will Oliver / EPA

Det er sagt at noen ledere vet hvordan de skal spille systemet, og etter at Bournemouth har trukket seg i å få Wilshere sin stemme, gjorde Mark Hughes noen gode lånevirksomheter på den siste dagen. Vennligst ikke skriv inn for å klage på denne oppfatningen, men Wilfried Bony og Bruno Martins Indi er akkurat de slags kraftige, fysiske spillere som passer til Stoke-malingen. Hughes har mer eller mindre sagt det selv, så noen innvendinger om stereotyping kan adresseres til ham. Bony har allerede vært en suksess i engelsk fotball, de fleste lagene utenfor Champions League-braketten ville være glad for å ha en angriper av hans evne, og det er nå opp til ham å vise at hans oppfattede fiasko på City skyldtes bare en mangel av spilletiden.Stoke kan være sløvt ved foten av bordet, men de er i ferd med å bli mer synlige og muligens mye mer potente.

Når det gjelder lag som kanskje ikke er mer potente og klare etter sommeren, burde være bekymret for Swansea uten Ashley Williams og André Ayew, og Southampton uten Sadio Mané, Graziano Pellè og Victor Wanyama. West Bromwich Albion med Saido Berahino kan også ikke ende lykkelig, og mens Middlesbrough, Hull og Watford har gjort en viss grad av nødvendig styrking, opplevde Sunderland et frustrerende vindu, med David Moyes kanskje å betale straffen for å kunngjøre på forhånd at en nedrykningskamp lå fremover.Sunderland, hvis Moyes ikke visste det allerede, er ikke det enkleste stedet å overtale spillere til å flytte til, og historier kommer frem av budene. for spillere kommer inn for sent og tidsfrister blir savnet. Avtalen for Boavista målvakt Mika falt gjennom i siste øyeblikk, og Yann M’Vila kan nå bli med i januar. Alt som gjør den enorme kontrakten Jermain Defoe ble tilbudt å bringe ham tilbake fra Canada for 18 måneder siden, se det mest fornuftige og seende av beslutninger.

Premier League-konseptene av økonomisk forsiktighet kan utvide en speilhus til tider, men ingen kan være i tvil om at Defoes tilstedeværelse er den viktigste hvis ikke den eneste grunnen til at Sunderland fortsetter å overleve i toppflyet.Han har vært god verdi, men på 33 kan han ikke fortsette å levere på ubestemt tid, og Sunderlands sommerprioritet burde virkelig vært slående dekning. Det kom aldri, og et lag som begynner på sin 10. suksessive sesong i Premier League burde virkelig vite bedre. Hvis Defoe plukker opp en skade, vil Sunderland være i trøbbel.